Pages

image

Ahlan Wa Sahlan

Katakanlah: "Inilah jalan (agama) ku, aku dan orang-orang yang mengikutiku mengajak (kamu) kepada Allah dengan hujjah yang nyata, Maha Suci Allah, dan aku tiada termasuk orang-orang yang musyrik.(Yusuf, 12:108)"

Details

Tuesday, May 8, 2012

MUJAHADAH

Assalamualaikum

Alhmdulilah dengan izin yang Maha Satu, saya diberi peluang hidup hari ini dan diberi peluang untuk menulis dalam blog yang sudah lama tidak diupdate dan mendapat teguran dari sahabat-sahabat saya.

Mudahan kita dapat menghargai kehidupan hari ini, saat ini dan detik ini  untuk melakukan yang terbaik untuk Allah s.w.t. Kita dapat bangun dan memperjuangkan islam dan membaggakan Muhammad s.a.w dan memohon Allah memberi kekuatan untuk Ikhlas untuk menjadi khalifah yang memperjuangkan Islam untuk meraih syurga diakhirat nanti InsyaAllah.Merungkai kisah-kisah sahabat

Hari ini dan saat ini juga jom kita sama-sama meerungkai kisah sahabat-sahabat yang dekat dengan Rasullah yang megorbankan hidupnya untuk mempertahankan keyakinannya kepada Allah, maka matinya adalah saksi atas akidah. Pada awal perjuangan Rasulullah s.a.w pelbagai penderitaan yang menimpa para sahabat ketika itu . Tetapi, kepercayaan kepada takdir Allah dengan sifat redha, tabah, dan sabar menyebakkan golongan yang kecil ini masih tidak dapat dipatahkan walaupun apa juga kuasa yang ingin menjatuhkan mereka.

Jelas bahawa kekuatan tauhid dapat mengatasi segala-galanya seperti Bilal bin Rabah masih mengucapkan Ahad, Ahad, ketika diseksa, mengapa? Abu Bakar Assiddiq yang padan mulanya memeluk islam mendapat perlindungan daripada saudaranya yang masih musyrik tetapi kemudiannya meletakkan sepenuh pelindung sebenar hanya Allah s.w.t.

Keimanan yang sebenar

Kisah-kisah lain seperti Saad bin Abi Waqash yang hanya memakan kulit keldai yang dibuang kerana diboikot dan daripada kisah-kisah ini kita perhatikan adakah adakah iman mereka bergoncang walaupun dalam keadaan penyisaan itu? tidak bukan, malah iman mereka bertambah kuat. mereka tidak goyang dan mereka masih boleh bertahan dengan seksaan-seksaan yang diterima dan ini bukanlah perkara biasa tetapi memerlukan iman yang kental dengan tarbiyah yang dibawa oleh Rasulullah s.a.w.

Iman perlu dijaga

Bagi mereka kehidupan didunia ini hanya sementara dan ingatlah pesan Rasulullah s.a.w yang mengajarkan kita tentang satu rangka dalam islam itu adalah ibadat yang terus kepada Allah tanpa sandaran lain. Ibadat vs Maksiat..!!


ibadat merupakan kunci untuk mejaga iman dan tiang segala ibadat ini adalah solat. Dengan khusyuknya solat maka bertambah rasa dekat dengan Khaliq (pencipta), merasa indah dalam ibadah dan merasa dekat dan cinta kepada Allah.

Seruan berjihad

Untuk memenuhi tuntutan ini, kita perlu mengambil berat tentang jihad yang merupakan perkara yang menjadi ketakutan umat zaman ini untuk mengobarkan semagat jihad atau mati syahid.

1. Berusaha memerangi hawa nafsu diri sendiri, dengan membaiki kelemahan dan melengkapi diri sendiri supaya mempunyai pekerti yang luhur dan menjauhkan perangai- perangai yang tercela dengan latihan yang tidak mengenal penat dan lelah. Tambahan melengkapi diri dengan mempelajari agama dengan lebih tekun dan lebih mendalam.

2.   Menyediakan waktu untuk memberi pengajaran, petunjuk, tuntutan dan nasihatsupaya orang akan memahami Al Quran dan Hadis, ilmu Fiqh, disetai sejarah perjuangan Rasul dan pejuang-pejaung islam.

3.   Menentang dan memerangi segala usaha orang kafir, kerana hendak membela agama Allah, dengan membendung usaha musuh untuk meruntuhkan kekuatan Islam. Bersedia berkorban demi meniggikan Kalimat Allah tanpa mengenal penat dan lelah.

4. Mengadakan dakwah sehingga orang ramai kembali kepada kebenaran, dna membawa mereka supaya kembali kepada Allah dan Rasullullah s.a.w.

Cuba kita merenung sejenak memikirkan kembali pentingnya dan besarnya pengaruh aqidah tauhid kepercayaan kepada Allah tambahan megetahui tujuan hidup yang jelas diugkapkan dalam Al Quran surah Azzariya ayat 56;

"tidak aku ciptakan jin dan manusia melainkan ibadah kepadaku"

Moga kita dapat beramal dengannya...

wallaualam

pelangigarden

2 comments:

Hariz Khair Ad-Deen said...

Bca post nta, terus rsa nk pegi berjihad kt palestin.. hehe

Jzkk mai ats peringatan.. bermanfaat

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...