Pages

image

Ahlan Wa Sahlan

Katakanlah: "Inilah jalan (agama) ku, aku dan orang-orang yang mengikutiku mengajak (kamu) kepada Allah dengan hujjah yang nyata, Maha Suci Allah, dan aku tiada termasuk orang-orang yang musyrik.(Yusuf, 12:108)"

Details

Sunday, December 26, 2010

MALAM YANG SUNYI

Assalamualaikum..

Apa kabar semua? saya harap semua berada dalam keadaan sihat walafiat dan diredhai Allah selalu. kesibukkan waktu dengan praktikal dan ditambah lagi dengan kemalasan tahap 96.67 peratus yang menghambat diri ini untuk menulis blog yang sudah usang dengan templete yang lama.Tunggu je masa untuk bertukar imej nanti..hahaha.:"P
  
Keheningan malam membuatku terasa suram disebabkan berada keseorangan dirumah yang agak besar. Kawan-kawan yang lain telah pulang ke kampung halaman masing-masing meninggalkan aku keseorangan disini.

walaupun waktu telah lewat malam hampir subuh dah pun, terdetik hati ini untuk berkongsi sedikit berkaitan praktikal yang berlalu selama 3 minggu. Sememangnya seorang pelajar universiti harus melakukan pratikal selama beberapa bulan untuk melatih pelajar supaya dapat melihat dunia sebenar apa yang telah dipelajarinya selama 2 tahun atau tiga tahun sebelumnya.

Aku amat bersemangat untuk pergi ke tempat praktikal yang berada  agak jauh dari tempat tinggal sewaku di Cemur mengambil masa selama 20-25 minit untuk tiba disana. Hari pertama yang amat mengecewakanku kerana aku telah tersesat agak jauh dari tempat itu. Setelah bertanya kepada penduduk yang berdekatan akhirnya dapat bertemu tempat yang dicari "malu bertanya sesat jalan".

"Assalamualaikum pakcik. boleh tanya sikit?" menunjukkan muka berseri.
"waalaikumussalam.. ye adik, boleh2"..keliru.
"pakcik tahu tak kat mana ******* ni?"
"hang da tersesat jauh da ni" hang pusing balik"

***
 Setelah penat lelah mengharungi onak dan duri perjalanan akhirnya aku tiba ditempat yang dituju. setibanya .disana aku bergegas ke lobby kerana jam ditanganku menunjukkan pukul 8.10 minit pagi menunjukkan aku telah terlambat 10 minit.

hatiku lega kerana pihak human resourse(HR) belum lagi memanggil peserta yang bakal praktikal ditempat itu.
selesai semuanya.
 
minggu pertama amat mengembirakanku kerana tiada kerja yang diberikan hanya meletakkanku bersama seorang engineer yang bebadan besar(taugh), juara bina badan di ipoh tahun lepas dan berhajat untuk menyertai lagi pada tahun ini.

Pada minggu kedua aku telah dibebankan dengan kerja yang banyak sehingga otakku bergerak pantas mengejar masa untuk menyiapakan tugasan yang diberikan oleh engineer tersebut. setiap hari aku harus masuk kedalam "production line" untuk menjaga "maintainance machine" dan banyak lagi tugasan-tugasan lain.
dapat juga aku bersembang dengan makcik indonesia disana.
"kabare" betul ke?

Minggu ketiga aku ditamabah lagi dengan tugasan harian dan mingguan yang memerlukan masa yang banyak untuk menyiapkan kerja tersebut.

Ramai kawa-kawanku yang dapat praktikal di tempat yang best sepert Scomi, Toyota dan sebagainya. Jadi, inilah peluang untuk mereka mengumpulkan ilmu sebanyak mungkin untuk digunakan pada masa hadapan.


Begitulah 3 minggu yang aku lalui di tempat praktikalku. Tapi, apa yang seronok"best" adalah aku tak perlu berfikir tentang belajar lagi dan tidak dibebani dengan assigment quiz dan test lagi, waktu malam digunakan untuk berehat kerana seharian kerja. Aku harap sesiapa yang tengah praktikal jika ada banyak tugas dan bebanan harap dapat tabah dan bersabar.

"Dan sesungguhnya Kami benar-benar akan menguji kamu agar Kami mengetahui orang-orang yang berjihad dan bersabar di antara kamu, dan agar Kami menyatakan (baik buruknya) hal ihwalmu."(QS 47:31)
wallahualam
pelangigarden

3 comments:

Sephi Sephia said...

Salam

Bersabarlah ya.
Susah zaman pengajian hanya sementara. Selepas tamat, ia sudah tiada tetapi jadikan kesukaran sebagai cabaran yang menyeronokkan. Barulah tak rasa terbeban dan tekanan.

Saya ada berkongsi cerita serupa. Jika sudi, singgahlah.
Salam ziarah.

5myze said...

insyAllah mudahan Allah memberi kekuatan untuk menempuh 29 minggu mendatang..:D

ImanCo said...

taf2... mai kan taf...

baru la engineer...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...